100% PuurHoning

Biologisch is voor ons belangrijk. Vandaar dat wij onze bijen 100% biologisch houden. Dat wil zeggen dat we ze alleen maar bijvoeren met suikerwater van biologische rietsuiker, de tuin en omgeving vrij is van onkrijdbestrijdingsmiddelen en dat we bij de bestrijding van de varroamijt alleen biologische middelen gebruiken. Zo blijft onze honing van begin tot in de pot PUUR 

Honing bewaren

Honing kan het best bewaard worden op kamertemperatuur in een donkere en droge ruimte en in een afgesloten pot. Gewoon in de keukenkast dus en niet in de koelkast. In de koelkast wordt de honing te dik en is moeilijk smeerbaar. Honing bederft niet, maar de kwaliteit gaat na ongeveer 2 jaar achteruit.   

Honing kan kristalliseren. Dit is een natuurlijk proces. Door de honingpot in warm water te zetten ( max. 40gr) wordt de honing weer vloeibaar.

Niet voor baby's

Via de pootjes van de bijen kunnen sporen van bacteriën in honing terecht komen. Dit kan normaal geen kwaad, maar bij kinderen jonger dan 1 jaar, waarbij de darmflora nog niet volledig ontwikkeld is, kunnen problemen ontstaan. Reden om geen honing te geven aan kinderen onder de 12 maanden.

Gebruik van honing

Honing kan op veel manieren gebruikt worden. Bij het bereiden van gerechten, sladressing, dranken of gebak, maar ook als boterhambeleg, op pannenkoeken of in de thee. Met honing vervaardigde koek of gebak blijft langer vers door de vochtaantrekkende eigenschap van honing. Heerlijke combinaties op (stok)brood zijn honing met geitenkaas en honing met brie en walnoten.

Honing kent ook diverse medicinale toepassingen. Wie kent niet het glaasje warme melk met honing als slaapmiddel? Honing werkt verzachtend voor keel en luchtwegen en stimuleert de werking van maag en darmen. Honing op open wonden bevordert de genezing en voorkomt infectie. Honing heeft bacterieremmende eigenschappen. Dat komt door de enzymen en andere stoffen die desinfecterend werken.

Al die eigenschappen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je de honing in kokend hete thee doet. Wacht daarom tot je thee drinkbaar is en doe er dan een lepel honing bij.